Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim üyesi Prof. Dr. Ferzende İdiz, YYÜ’ye rektör adaylığına başvuru yaptı. Başvurunun ardından Gevaş Sesi Gazetesi olarak Prof. Dr. Ferzende İdiz ile özel bir röportaj..

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim üyesi Prof. Dr. Ferzende İdiz, YYÜ’ye rektör adaylığına başvuru yaptı.

Başvurunun ardından Gevaş Sesi Gazetesi olarak Prof. Dr. Ferzende İdiz ile özel bir röportaj yaptık. İşte o röportajın detayları.

-Sayın Hocam Niçin rektör adayı oldunuz?

“Çünkü ben Vanlıyım, Van’ı seviyorum ve ona hizmet etmek istiyorum. Van’a hizmet etmenin bir yolu da üniversitede üretilen bilginin halkla paylaşılması ve ihtiyacı olan çiftçinin, esnafın, sanatkarın, turizmcinin, köylünün vs. hizmetine sunulmasından geçer. Bir diğer sebep te, hatta en önemli sebep şudur. Van’ın en güzel ilçelerinden birisi olan Gevaş’ta doğdum, ortaokul ve liseyi Van merkezde okudum. Yani gençliğim Van’da geçti. Erzurum’da üniversiteyi okuyup doktoramı tamamladım.  Gevaş’ta yaptığım öğretmenlik ve idarecilikten sonra Van Yüzüncü yıl Üniversitesi’nde Yrd. Doçent, Doçent ve en son Profesör oldum. Şu anda akademik derecelerin en üst kademesindeyim. Bu güne kadar bu memleketin ve bu şehrin ekmeğini yedim. Şimdi vefa zamanı geldi diye düşünüyorum.  Rektör olarak şehrime hizmette bulunmak ve vefa borcumu ödemek istiyorum. Aday olmamın asıl sebebi budur.”

 

-Sayın İdiz, siz birilerine rakip olmak için mi aday oldunuz?

“Hayır,  kimseye rakip olarak çıkmadım. Yaşadığım, ekmeğini yediğim ve havasını soluduğum şehrime hizmet için aday oldum. Rabbim kime nasip ederse o olacaktır. Nihayet seçim değil, atama olacaktır.”-Rektör olursanız başarılı olacağınıza inanıyor musunuz?

“Evet,  Allah’ın izniyle çok çalışıp başarılı olacağız. Bu tür makamlar, bir kişiyle yürümez. Sadece ben bilirim, ben söylerim diyen kimse başarısız olur. Bu işler, ekip işidir.  Ben değil, Allah’ın izniyle biz yani ekip olarak başarılı olacağız.”

-Ekip kurarken nelere dikkat edeceksiniz?

“Tabi ki iki özellik ekibi oluşturmada önem arz eder. Bunlar, ehliyet ve liyakattir.  Ehliyet, işin uzmanı olmak demektir. Liyakat ise işi hakkıyla yapıp işe hile karıştırmama ahlakına sahip olmak demektir. Dolayısıyla biz de, ehliyet ve liyakat sahibi, cesur, severek çalışan, üniversitemize dolayısıyla şehrimize katkı sağlama arzusunda olan kimselerden bir ekip kuracağız. İyi bir idareci,  her şeyi kendisi yapan değil, görev dağılımı yapıp, verilen işleri takip eden, çalışanların iş ortamını ve motivasyonlarını yüksek tutmak suretiyle üretim ve kaliteyi artırandır.  Daha önceki idareciliklerimde hep böyle çalıştık ve başarılı olduk. “

-Üniversiteyle ilgili projeleriniz var mı?

“Elbette var. Ancak bu aralar atama sürecindeyiz. Müsadenizle detaya girmeyeyim. Şu kadarını söyleyeyim, üniversitede üretilen bilgi ve hizmet, sadece üniversite veya Van’ın merkezi ile sınırlı olmayacak aksine tüm ilçeleri kapsayacak şekilde olacaktır. Tarım, ziraat, hayvancılık, turizm, inanç, kültür ve eğitim alanlarında yapacağımız çalışmalarla halkla üniversiteyi kavuşturacağız. Mesela Araştırma Hastanesi ile Diş hekimliği gibi halkımıza direk hizmet veren fakülte ve kurumlarımızı, şimdiki hantal yapısından kurtarıp daha verimli ve çalışır hale getireceğiz inşallah.  17 fakültesi bulunan üniversitemize Hukuk Fakültesini de katmak suretiyle fakülte sayımızı 18’e çıkaracağız.”

-Siz Erzurum, Van gibi başka yerlerde de okul idareciliğinde bulundunuz.  Özellikle 10 yıl idareci olarak çalıştığınız Gevaş Çok Programlı Lisesi’nde başarılı olduğunuza inanıyor musunuz?

“Bu soruyu aslında Gevaş’ımızın vicdanlı insanlarına sormak lazım.  Hangi fikirde olursa olsun, benimle çalışmış olan vicdanlı öğretmen, idareci ve memurlara sormak lazım.  Vicdanlı diyorum, çünkü vicdansız kimse, işine geldiği gibi konuşur. Gevaş’ta görev yaptığım sırada köylerle beraber otuz bin nüfus vardı. Gevaş Çok Programlı Lisesi, tüm bu nüfusa tek başına  hizmet vermeye çalışan 8 derslikli bir lise idi.  Göreve başladığım 1996 yılında Gevaş Lisesi’nden mezun olup da üniversiteyi kazanan öğrenci yok denecek kadar az idi. İdareci olduktan sonra ağırlığı eğitime verdik ve gelen öğretmen kadrosunu okulda tutmak için her türlü gayreti gösterdik. Hamdolsun birkaç yıl içinde üniversiteye öğrenci göndermeye başladık.  Şu an Gevaş’ta görev yapan birçok öğretmen ve idareci, o gün bizden mezun olanlardır. Bununla beraber, mezunlarımızdan doktorlar, mühendisler, savcılar, hakimler çıktı.  Başka bir deyişle şu anda Gevaşlı olup ta öğretmen, doktor, mühendis, savcı, hakim vb. olanların çoğu bizim dönemimiz ve onu takip eden dönemde mezun olanlardır. Şu anda ilçemizde iki dershane var, ikisinin de başında mezun ettiklerimiz var.  Tüm bunlara rağmen ben yine de bu sorunun cevabını Gevaşlı hemşerilerime, öğrencilerime ve bizi tanıyanlara bırakıyorum.”

-Şu anda Van’la ilgili akademik bir çalışmanız var mı?

“ Evet. Ben vefaya önem veririm. Vefasız insan eksik insandır. Bildiğiniz gibi benim alanım Tasavvuf. Bir Vanlı olarak ekmeğini yediğim şehrime Tasavvuf alanında bir eser bırakmak istiyorum. Bu amaçla 2018 yılında “Tarihi Süreçte Van’da Faaliyet Göstermiş Olan Belli Başlı Tarîkatlar ve Temsilcileri” adında bir de makalem yayınlandı.  Dolayısıyla yıllardır çalıştığım ve yüzde seksenlik kısmı tamamlanmış olan bir kitap üzerinde çalışıyorum. Kitabımın ismi, “Tarihi Süreçte Van ve Çevresinde Yaşamış Olan Mutasavvıflar” olacaktır, inşallah. Bu kitabımızda Van’ın kısaca tarihi anlatıldıktan sonra Van, Hakkari ve Bitlis’te faaliyet göstermiş olan sûfî şahsiyetlerin hayatları, tarikatları, eserleri vs.  anlatılacaktır. Tabi ki Van daha kapsamlı olacaktır. Böylece ahir ömürde şehrime vefa borcumu ödemiş olurum diye düşünüyorum. “

Prof. Dr. Ferzende İdiz Kimdir?

1972 yılında Van’ın Gevaş İlçesi’nde doğdu. 1990’da Van İmam Hatip Lisesi’nden, 1996’da Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1996-2004 yılları arasında Van Gevaş Çok Programlı Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerinde bulundu. Aynı zamanda Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Yüksek Lisansını tamamladı.

2009 ‘da Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Doktorasını tamamladı. 2010 yılında Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü Öğretmenliği Bölümü’ne Yrd. Doç. olarak atandı. Burada Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı ile Din Kültürü Bölümü Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2012 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne Yrd. Doç. olarak atandı. 2017’de doçent oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Tasavvuf Anabilim Dalı başkanlığı ve fakülte dekan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2022 yılında profesör olan İdiz, bir çok akademik toplantıya katıldı ve yirminin üzerinde hakemli dergilerde yayınlanmış makale ve tebliğ yayınladı. Ayrıca alanıyla ilgili sekiz kitap ve altı kitap bölümü yazdı. Halen Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Ferzende İdiz, evli ve beş çocuk babasıdır.

YORUMLAR (1)

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.