Gevaş ilçesindeki mevsimlik tarım işçileri, sıcak hava ve su sıkıntısıyla mücadele ederek aile bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyor. Yüksek sıcaklıklara rağmen tarlalarda çalışmaya mecbur kalan işçiler, öğle saatlerinde zorlandıklarını ifade ederken,..
Gevaş ilçesindeki mevsimlik tarım işçileri, sıcak hava ve su sıkıntısıyla mücadele ederek aile bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyor. Yüksek sıcaklıklara rağmen tarlalarda çalışmaya mecbur kalan işçiler, öğle saatlerinde zorlandıklarını ifade ederken, Gürbüz Ticaret yetkilisi Necmettin Yavuz, su sorununun çözüme kavuşturulması halinde daha fazla üretim yapabileceklerini vurguluyor.
Gevaş ilçesindeki mevsimlik tarım işçileri, 30 dereceye varan sıcaklara rağmen tarlalarda çalışarak aile ekonomilerine destek olmaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya giden işçiler, akşam saat 17.00’ye kadar güneş altında zorlu bir çalışma süreci geçiriyor. Özellikle öğle saatlerinde yüksek sıcaklıkların etkisiyle zorlanan işçiler, ancak başka bir iş bulamadıkları için bu zorlu şartlara katlanmak zorunda olduklarını belirtiyor.
Ancak, Gürbüz Ticaret yetkilisi Necmettin Yavuz, su sıkıntısı ve işçi eksikliğiyle karşı karşıya olduklarını açıklıyor. Geçen yıllara nazaran işçi sayısında belirgin bir azalma olduğunu ifade eden Yavuz, özellikle tekstil fabrikalarının kurulmasının ardından tarlada çalışacak işçi bulmanın zorlaştığını belirtiyor. Bu durumun, tarlada çalışacak işçi sayısını neredeyse üçte bir oranında düşürdüğünü aktarıyor.
Gevaş’taki su sıkıntısına da dikkat çeken Yavuz, bölgede 12 yıldır faaliyet göstermelerine rağmen Devlet Su İşleri’nin (DSİ) hiçbir çalışmasını göremediklerini ifade ediyor. Tarım için hayati öneme sahip olan su kaynaklarının yetersizliği nedeniyle burada üretim yapmanın giderek güçleştiğini dile getiriyor. Daha önce 11 üretici bulunurken, su sıkıntısından dolayı bu sayının sadece 3’e düştüğünü belirten Yavuz, bölgede 9 ay boyunca suyun Van Gölü’ne boşa akarken, tarım işçilerinin su sıkıntısı yaşadığına dikkat çekiyor. Yavuz, “Su sıkıntısının giderilmesi durumunda daha fazla üretim yapabileceğiz. Tarım alanlarının genişleyecek ve yaklaşık bin 250 dönümlük arazide çeşitli sebzelerin üretimini gerçekleştireceğiz. Eğer su kaynakları güvence altına alınırsa tarım alanlarını 2 bin dönüme çıkarabileceğimiz gibi hatta daha fazla ürün yetiştirebileceğiz” ifadesini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.