Sevgili Dostlar; 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar verilmiştir. 1929 yılında çocuk bayramı..
Sevgili Dostlar;
23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar verilmiştir. 1929 yılında çocuk bayramı olarak kutlanmaya başlanan 23 Nisan, 1979 yılında ise altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınmıştır. Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda, yurtdışındaki temsilciliklerimizde ve okullarımızda çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Ülke genelinde hem ulusal egemenliğin hem de çocuk bayramının kutlanması için çeşitli törenler düzenlenmekte ve bu törenlerde çocuklar farklı etkinliklerde yer almaktadır. Nitekim bir toplumun geleceğinin çocuklar olduğunu söyleyen Mustafa Kemal Atatürk, bu günün çocuklara yakıştığını söylemiştir.
………………………………………………..
Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen ve her yıl 40’ın üzerinde ülkenin iştirak ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, özellikle son zamanlarda bazı okullarda düzenlenen etkinliklerle adeta gündeme oturdu.
Geçtiğimiz hafta Van’da düzenlenen 23 Nisan törenlerinde erkek öğrencilere dansöz kıyafeti giydirilerek oynatılması yoğun tepkilere neden olmuş ve akabinde okul müdürü ve öğretmenler hakkında soruşturma başlatılmıştı. Hal böyle iken benzeri durum ilçemizde de yaşanmış, farklı okullar tarafından düzenlenen 23 Nisan törenlerinde hoş olmayan görüntülerin yaşanması, veliler tarafından tepkiyle karşılanmıştır.
Bütünüyle bize ait olan ve egemenliğimizi simgeleyen 23 Nisan Bayramı gibi müstesna bir günde yabancı müzikler, ulusal geleneğimize uygun olmayan kıyafetler ve gösteriler neden?
Bizim yerli müziklerimiz yok mu, var da yetersiz mi?
Neden milli bayramımızda, öz çocuklarımıza başka ülkelerin kıyafetlerini giydirip, onların müziği eşliğinde gösteriler yaptırıyoruz?
Neden resmi törenlerimizde Hintçe, İspanyolca veya Rusça şarkılar çalınıyor?
Neden öğrencilerimize Hintlilerin kıyafetleri giydirilip, alınlarına kırmızı nokta (Bindi) çiziliyor?
Onlar resmi törenlerinde bizim kültürümüzü yaşatıyorlar mı?
Hindistan’daki resmi bir törende ‘Şemame’ oynadıklarını duydunuz mu?
Ya da Amerika’nın herhangi bir eyaletinde düzenlenen bir törende ‘Ankara’nın Bağları’ nını çalındığına şahit oldunuz mu?
İtalya’nın Başkenti Roma’da düzenlenen ‘Kurtuluş Günü’nde ‘Mehter Marşı’ çalınır mı?
O zaman biz neden onların kültürünü yaşatalım?
……………………………
Özetle acilen yabancı hayranlığından, müziklerinden onların kültür ve kıyafetlerinden vazgeçilmeliyiz.
Milli değerlerimiz olan bayramlarımızda yöremize ait kıyafetler ve müzikler seçilmeli ve çocuklarımıza milli değerlerimiz aşılanmalıdır. Zira bizim kimsenin ne kültürüne ne de müziğine ihtiyacımız yoktur.
Bu duygu ve düşüncelerle bundan sonraki törenlerde bu hassasiyetin göz önünde bulundurulmasını umut ediyor, ilgili ve yetkili kişilerin bu konuda daha hassas davranacaklarına inanıyorum .
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.